Psihoterapie individuală, de cuplu și/sau familie

Programare Protocol de programare Întrebări frecvente

Psihoterapia individuală

În cadrul ședințelor de psihoterapie scopul este explorarea interioară, scoaterea la lumina a problemelor bine ascunse, cunoașterea mai profunda a Sinelui, rezolvarea vechilor probleme, schimbarea tipului de răspuns comportamental ce îți perturbă existența, tratarea suferinței interioare. Spre finalul ședințelor scopul este să te simți mulțumit de tine, să fii fericit, să te reechilibrezi emoțional și să ai puterea să te adaptezi optim în fața provocărilor vieții.

Durata întâlnirilor variază în funcție de client. Fiecare persoană este unică și are propriul ritm interior care face ca înțelegerea, implementarea și luarea deciziilor să fie diferite ca interval de timp.

Psihoterapia de cuplu

Ne naștem într-o relație, suntem răniți într-o relație și ne vindecăm într-o relație! Această frază mi-a marcat toată formarea de psihoterapeut relațional susținând (R)evoluția relațională din Romania, concept aparținând Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie, în cadrul căreia m-am format.

De cele mai multe ori cuplurile ignoră anumite semne legate de disfuncționalități în relația de cuplu, ajung în impas și vin prea târziu la ședințele de psihoterapie pentru ca relația să mai poată fi salvată. De asemenea sunt cazuri în care decizia separării este deja luată, iar cuplurile solicită ședințe de psihoterapie pentru a-și confirma sau infirma decizia cu ajutorul psihoterapeutului.

Psihoterapeutul de cuplu nu poate lua decizii în numele clienților, îi susține pentru ca aceștia să poată lua decizia cea mai bună pentru ei și pentru relația lor, în acest moment. Oricât de mare e iubirea la început, pe parcurs apar situații cărora cuplul este nevoit să le facă față. Atunci când cuplurile solicită intervenția unui specialist pentru a rezolva conflictele apărute viața lor de cuplu, fiecare partener își îndreaptă atenția spre celălalt, considerându-l vinovat de situația în care s-a ajuns. Pe parcursul ședințelor partenerii înțeleg că de fapt există trei componente: el, ea și relația dintre ei. De asemenea pe parcursul psihoterapiei de cuplu clienții primesc instrumente valoroase pentru a învăța cum să aibă o relație plină de satisfacții și o calitate a vieții mai bună.

Principalele situații pentru care cuplurile apelează la psihoterapie de cuplu sunt următoarele: comunicare defectuoasă, incompatibilitatea, infidelitatea, sau chiar diverse afecțiuni și tulburări psihologice, cum ar fi alcoolismul, violența domestică, depresia, anxietatea, etc.

În timpul ședințelor de psihoterapie de cuplu apar provocări diverse, ieșirea la iveala a unor emoții și gânduri neplăcute, însă toate acestea fac parte din procesul terapeutic, iar beneficiile sunt de durată. Conștientizarea cauzelor problemelor într-o relație și căutarea unui ajutor pentru a le elimina duce nu doar la îmbunătățirea calității vieții în doi, dar și la achiziționarea unor aptitudini necesare evitării unor viitoare probleme. Succesul unei psihoterapii de cuplu poate însemna atât împăcarea, cât și despărțirea cuplului. Fie că unul din cei doi s-a hotărât deja să părăsească cuplul, fie că relația nu mai merge și împăcarea pur și simplu nu este o soluție, psihoterapeutul vă poate ajuta să fiți împăcați cu această opțiune.

Psihoterapia de familie

Ne naștem cu toții într-o familie în sânul căreia punem bazele primilor ani de viață. Apoi ne întemeiem propriile noastre familii și punem în comun cu partenerul bagajele emoționale, reguli, convingeri de viață, rutine și obiceiuri dobândite în familia de origine și prin experiența proprie. Suntem deja o altă familie, cu reguli noi, rutine noi, concepții de viață amestecate, bagaje emoționale tot mai grele și conflicte la tot pasul.

Psihoterapia de familie se adresează familiilor care se confruntă cu dificultăți sau cu un dezechilibru ce apare în sistemul familial. Acestea se pot datora unor probleme precum: comunicare disfuncțională cu copiii; autenticitatea comunicării între parteneri și copii lor; traumă psihică (boala unuia dintre membri, deces, separare, divorț, violență domestică, etc.) sau orice alte dificultăți care afectează mai mulți membrii ai familiei.