De-a lungul vieții purtăm cu noi și în noi nenumărate povești de viață. Unele dintre ele ne amintesc de reușitele noastre, de bucurii, de multe momente de conectare umană reală și autentică, de relații în care ne-am simțit văzuți, apreciați, iubiți și respectați. Alte povești din trecut revin în prezent cu regrete, vinovăție, rușine, frică, tristețe, agresivitate, neputință, frustrare, neajutorare, gelozie, invidie, dispreț, plictiseală, deznădejde și ne arată că în spatele acestora există o durere neprocesată al cărui sens încă nu s-a găsit. De altfel mintea are nevoie să înțeleagă ce se întâmplă și la ce ne ajută efectiv procesarea experienței pentru a se putea liniști și a întrerupe rularea scenariilor.
Ne străduim să mergem mai departe prefăcându-ne că suntem bine, ignorăm strigătul mut al sufletului și îngropăm tot ce este dureros sau ne provoacă disconfort. Uităm și mergem mai departe. La un moment dat se întâmplă ceva și ajungem din nou în contexte de viață asemănătoare experimentând stări și emoții din trecut neînțelegând de ce retrăim iar și iar aceleași secvențe ciclice. Pasaje din viața noastră se reiau pentru că nu am procesat suficient experiența, nu ne-am însușit conștientizările și nu am dat un sens întregii situații.
Ne dăm seama că încă ne mai afectează o despărțire dureroasă, pierderea unui loc de muncă sau a unei persoane dragi, convingeri adânc înrădăcinate în subconștient, orice limitare de care suntem conștienți sau mai puțin conștienți. În relațiile romantice atragem același tip de partener sau, schimbând mai multe locuri de muncă totuși persistă același tipar de relaționare interumană, inclusiv același tip de șef ca și în trecut. Ceea ce înseamnă că interacțiunile cu oamenii urmează un tipar de familiaritate chiar dacă locul și oamenii nu mai sunt aceiași.
Orice experiență de viață prin care am trecut lasă urme în sufletul nostru și nu întotdeauna pozitive. Conflictul interior mocnește și așteaptă să iasă la suprafață pentru că are acum contextul potrivit și a venit în sfârșit momentul sincerității.
Nu te mai ascunde, privește în față adevărurile dureroase din trecutul tău. Amintește-ți de toate momentele în care ai fost trădat(ă), mințit(ă), devalorizat(ă), abandonat(ă), umilit(ă), respins(ă), jenat(ă), fără speranță, înspăimântat(ă), isteric(ă), prins(ă) în capcană, depășit(ă), etc. Amintește-ți de momentele în care tu ai făcut (conștient sau mai puțin conștient) toate acestea oamenilor dragi, prietenilor, colaboratorilor sau altor oameni cu care ai interacționat de-a lungul timpului. Toate aceste stări generează comportamente specifice din zona de supraviețuire, respectiv: lupta, fuga sau înghețul. Fiecare sentiment, emoție sau stare menționată mai sus generează un comportament ce are în spate o nevoie emoțională neîmplinită.
Ce ai fi avut nevoie, din punct de vedere emoțional și relațional, în aceste contexte?
Cum ai exprimat nevoia emoțională astfel încât să primești răspunsul care să-ți aducă liniște și calm?
Trecutul nu mai ai cum să-l schimbi însă poți găsi un sens în ceea ce a fost astfel încât prezentul conștient pe care îl trăiești să nu mai fie umbrit de răni nevindecare.
Pentru a te susține în demersul tău de introspecție am creat Agenda de vise și poftă de viață, un instrument complex și eficient de dezvoltare personală pe care te poți baza atunci când ai nevoie de un sprijin în demersul personal de introspecție și conștientizare.
Fiecare lună are o temă generală de reflecție, iar săptămânile au mai multe teme specifice la care să lucrezi individual și care să te ajute să aduci mai multă claritate în viața ta și mai multe conștientizări.
Provocarea săptămânii, recomandările de carte și film pot fi resurse valoroase pentru creșterea și dezvoltarea ta.
Despre tema lunii ianuarie am scris aici: https://deliadanea.ro/ianuarie-luna-claritatii-mentale-si-emotionale/
Agenda de vise și poftă de viață se poate comanda aici: https://deliadanea.ro/cumpara/agenda-de-vise-si-pofta-de-viata-2022/
Pe curând!
Cu drag,
Delia
*sursa foto: freepik – jcomp