You are currently viewing Rănile din copilărie și reflectarea lor în viața de adult

Rănile din copilărie și reflectarea lor în viața de adult

În ultimii ani se observă o preocupare intensă în ceea ce privește conectarea cu partea frumoasă și luminoasă a copilului interior, redescoperirea inocenței specifice copilăriei și reconectarea cu puritatea și drăgălășenia copilului din noi. Cu toate acestea, în copilărie am trăit cu toții și momente în care ne-am simțit devalorizați, neiubiți, neacceptați de părinți, colegi sau profesori. Emoțiile sădite în sufletele noastre în copilărie sunt amprente pe care le ducem cu noi și la vârsta adultă, iar mecanismele prin care le gestionăm acum țin de maturitatea cu care le integrăm în viețile noastre.

Adulții sunt cei care validează reușitele noastre în copilărie și pentru a ”dovedi” că le merităm iubirea, copii fiind, am acționat cum ne-au ghidat ei în funcție de programele pe care le-au moștenit din generație în generație peste care s-a suprapus experiența lor de viață acumulată de-a lungul anilor. O parte mai puțin plăcută este amintirea unor părinți abuzivi sau a unor părinți autoritari și reci care, prin modul în care ne-au crescut, au pus în noi semințele neacceptării și neiubirii de sine sau ne-au trasat un drum profesional cu care noi n-am fost de acord.

Așa ajungem ca, la vârsta adultă, relațiile pe care le avem să fie oglinda perfectă pentru ce avem nevindecat în noi. Oamenii de lângă noi doar apasă niște butoane în subconștientul nostru și emoțiile reprimate din copilărie ies la suprafață. Chiar dacă nu pare la prima vedere, e foarte bine că se întâmplă așa.

Acesta este motivul pentru care retrăim iar și iar aceleași emoții și cu fiecare stimul identic din exterior retrăim aceleași stări de abandon, frustrare, nesiguranță, neacceptare, frică, neiubire, etc. Ele ies la suprafață ca să fie vindecate.

Dacă în copilăria ta:

  • ți s-a spus că ”nu meriți”, ”nu ești în stare sa…”, ”nu ești suficient de…”,
  • s-a spus mereu presiune pe ceea ce ai putea deveni și nu ai devenit,
  • ți s-a spus mereu ca ești puternic(ă) și nu ai voie să/nu-și permiți să renunți sau că trebuie să muncești din greu pentru a obține ceva,
  • ți s-a spus că e rușinos sau nu ”se cade să…”,
  • ți s-a spus mereu că pentru a trăi bine trebuie să taci și să rabzi lucruri cu care nu ești de acord,
  • ți s-a spus că ”visezi cai verzi pe pereți” să stai în banca ta că e mai bine,
  • ți s-a spus cum să-și alegi partenerul de viață și ți s-a proiectat chiar o imagine a ceea ce mai târziu s-a concretizat în relația ta de cuplu,

…e important să înțelegi că o parte din cele enumerate mai sus au în spate nevoi neîmplinite, moștenite din generație în generație și pentru care s-au creat, în mintea părinților noștri, niște programe ca mecanisme de adaptare pentru a putea supraviețui. Dacă nevoile emoționale din spatele acestor situații nu sunt decodificate, programele create sunt date mai departe generațiilor viitoare.

De asemenea e important să lași să iasă la suprafață frustrările și furia date de aceste situații, să stai față în față cu ele și să le accepți, iar apoi treptat să vindeci rănile din sufletul tău. Așa poți învăța care sunt nevoile pe care adulții din jurul tău nu au putut să ți le împlinească și pentru care ți-ai creat numeroase mecanisme interne de adaptare ca să poți fi funcțional ca adult.

De ce e important să identificăm nevoile nesatisfăcute din copilărie? Pentru că dacă nu le conștientizăm și nu le aducem în prim plan printr-o analiză a poveștii noastre de viață, le dăm mai departe din generație în generație și riscăm să rescriem povestea noastră de viață prin copii.

Pe curând.

Cu drag,

Delia

*sursa foto: www.pixabay.com

Copyright

Toate materialele conţinute de acest site www.deliadanea.ro – sunt proprietatea acestuia si sunt protejate de Legea nr. 8/1996 pentru protecţia drepturilor de autor şi a legilor cu privire la mărci şi proprietate intelectuală. Folosirea fără acordul autorului/administratorului a conţinutului acestui website se pedepseşte conform legilor in vigoare. Este interzisă modificarea, copierea, reproducerea, descărcarea, transmiterea, publicarea sau distribuirea materialelor conţinute de acest site în orice mod fără consimţământul expres şi prealabil al proprietarului.

Lasă un răspuns